Bijzonder weekend voor sabum Rory.

Geplaatst op 12-03-2019.

Afgelopen weekend was Sabum Rory in Cardiff voor de International Umpire Course (Internationale Scheidsrechter Cursus), ook wel bekend als de IUC. Deze cursus is verplicht voor internationale scheidsrechters om te mogen optreden als scheidsrechter op het WK, en er waren ongeveer 60 scheidsrechters aanwezig. Voor het aanstaande WK waren maar liefst 140 scheidsrechters uit de hele wereld aangemeld, waaruit de wereldorganisatie ITF er 80 heeft geselecteerd. Onze Sabum Rory is 1 van de geselecteerden uit Nederland, samen met Sahyun James Tjin-a-Ton. Het weekend was sowieso bijzonder voor Sabum Rory, want vlak voordat hij vrijdagavond vertrok naar Cardiff, kreeg hij een prestigieuze prijs voor zijn werk uitgereikt, ter waarde van maar liefst 25.000 euro. Daar zijn wij natuurlijk hartstikke trots op!
Bijzonder om te zien hoe hij zijn werk combineert met Taekwon-Do een voorbeeld voor velen!
Er is ook een leuk interview te vinden van sabum Rory ” Scheidsrechter, leraar en viroloog “. Lees hier meer: https://www.itf-nederland.nl/aktueel/mijn-taekwon-do/sabum-rory-de-vries-scheidsrechter-leraar-en-viroloog/


De scheidsrechterscursus begon op zaterdagochtend met een lange sessie over het onderdeel sparren. Deze ochtend werd er vooral geoefend. Wat er van een afstand makkelijk uit ziet is stiekem nog best wel moeilijk: hoe moeten scheidsrechters oplopen, wat zijn de procedures en signalen voor het geven van waarschuwingen en minpunten, en waar moeten scheidsrechters zich begeven op het veld. Daarnaast werd er veel gesproken over waar deelnemers nu precies voor beloond (met punten) of bestraft moeten worden. In de middag werd er verder gegaan met het onderdeel Tul, en vooral het gebruik van het elektronisch score systeem hierbij. Nadat het programma klaar was, stond zaterdagavond in het teken van een officieel buffet.

Zondag werkten de scheidsrechters verder aan Tul en sparring, en werd er hard gewerkt aan de onderdelen special technique en power breaking. Na twee volle dagen cursus, mochten alle scheidsrechters met weer veel nieuwe kennis naar huis. Sabum Rory heeft zich daarmee ook definitief gekwalificeerd als scheidsrechter op het WK, maar het was ook goed om te zien dat hij veel werd gevraagd om situaties voor te doen en uit te leggen, als “schoolvoorbeeld” voor alle scheidsrechters.